הסכם פונדקאות

פונדקאות היא הליך אשר מאפשר לזוגות רבים שאין באפשרותם להביא ילד לעולם להיעזר בו להרחבת המשפחה. במסגרת הליך זה ובניגוד לאמצעים אחרים כמו תרומת זרע או אימוץ, אישה אשר תשמש כאם פונדקאית, לפי ההגדרה המשפטית תשכיר את רחמה לצורך נשיאת ההיריון של ההורים המעוניינים וכדי שיוכלו להביא ילד לעולם. כמו שניתן להבין, הליך זה כולל בתוכו סוגיות משפטיות לא פשוטות כפי שיפורטו בהמשך.

כל מדינה מסדירה באופן אחר את הליך הפונדקאות ואין בנושא מדיניות אחידה. מדינות המוגדרות כליברליות יותר בנושא, יתירו הליך פונדקאות לכלל הורה החפץ בכך, בין היתר לרווקים, זוגות לא נשואים, לסביות והומוסקסואליים. מדינות המוגדרות כשמרניות יותר, כמו ישראל, גיאורגיה והודו, אמנם מתירות פונדקאות, אולם מטילות מגבלות רבות הקשורות להליך. בנוסף, קיימות מדינות אשר אוסרות לחלוטין קיומו של הליך פונדקאות בשטחן.

 

הפונדקאות בישראל

מוסד הפונדקאות בישראל הוכר באופן רשמי בחוק ההסכמים לנשיאת עוברים. לפי חוק זה, מוסד הפונדקאות אשר מאושר ומוכר הינו הפונדקאות המלאה, במשמעותו, פונדקאות אשר אישה תשכיר רק את רחמה אל ההורים המיועדים והעובר יעבור אל רחמה באמצעות הליך הפריה חוץ גופית. באמצעות הליך זה לא יהיה כל קשר גנטי בין הילד העתידי לבין האם הנושאת.

בנוסף, הפונדקאות במדינת ישראל אפשרית רק לגבר ואישה המעוניינים להיות הורים והם בני זוג, או לחילופין, לאישה ללא בן זוג. עוד מחייב החוק כי הזרע בו ישתמשו להליך ההפריה החוץ גופית, יהיה של האב המיועד והביצית תהיה של האדם המיועדת או של תרומת ביצית במידת הצורך.

 

מחירה של אם פונדקאית

כלל העלויות לאם פונדקאית בישראל מגיעים לסכום של 225,000 ₪ לפי החלוקה הבאה:

165,000 ₪ פיצוי עבור ההיריון והלידה.

6,000 ₪ פיצוי עבור ההוצאות השוטפות אשר נדרשות על ידי האם הפונדקאית, בדיקות, שינוי בגדים ועוד.

במידה ויש צורך, תקבל האם 9,000 ₪ לצורך טיפול פסיכולוגי, כמו גם 4,700 ₪ לייעוץ משפטי.

במידה ונולדו תאומים, תקבל האם הפונדקאית תוספת של 20,000 ₪.

במידה והיולדת תלד בניתוח קיסרי, תקבל פיצוי על סך 5,000 ₪.

 

חוק ההסכמים

חוק זה קובע מספר רב של תנאי סף שרק במידה והם יתקיימו תוכל הוועדה לאישור ההסכמים לנשיאת עוברים, לאשר את הסכם הפונדקאות. בין התנאים ניתן לראות את החיוב לכך שהאם הנושאת וההורים המיועדים יקבלו ליווי משפטי מקיף בכל שלבי ההליך. בנוסף, על הוועדה לוודא כי ההסכם הוכן בהסכמת שני הצדדים וללא השפעות זרות. הכנת ההסכם דורשת ליווי של עורך דין מומחה וכדאי לפנות לכזה כבר בתחילת התהליך.

 

הסכם הפונדקאות

ההסכם בין האם הפונדקאית להורים המיועדים מותנה כאמור בקבלת אישור הוועדה הממונה מטעם משרד הבריאות, לאחר בחינת ההסכם ותנאיו. ההסכם תקף לתקופה של 18 חודשים.

תינוק

אולי יעניין אותך גם

גירושין בהסכמה
עורך דין משפחה
גירושין בהסכמה – מה זה אומר?

גירושין הם חוויה מאתגרת ורגשית, אבל מה אם הייתה דרך לפשט את התהליך? היכנסו ל"גירושין בהסכמה", מושג המציע לזוגות גישה חלופית לפרידה. במאמר זה נעמיק

קרא עוד »
עורך דין משפחה
התרת נישואין

בשנים האחרונות ישנה עלייה במספר הזוגות אשר מבקשים שלא לעבור ברבנות בדרכם לחתונה ולהתחתן בנישואים אזרחיים. טעות נפוצה של זוגות אלו היא המחשבה כי במידה

קרא עוד »
עורך דין משפחה
ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך מהווה מסמך משפטי אשר יוצר אפשרות לאדם ליפה את כוחו של אדם אחר לקבל עבורו החלטות, במידה ויגיע למצב שבו לא תהיה

קרא עוד »