חינוך הוא אחד המרכיבים הקריטיים ביותר להתפתחות הילד ולהצלחתו בעתיד. עם זאת, הגישה לחינוך מוגבלת לעתים קרובות על ידי חסמים כלכליים, מה שמותיר ילדים רבים מאחור. כדי לטפל בבעיה זו, מדינות רבות כמו ישראל יישמו חוקי חינוך חינם המאפשרים לילדים לגשת לחינוך ללא מגבלות כלכליות.
בישראל אמנם אנחנו יודעים שיש חוק חינם לילדים מעל גיל 3, אך רצוי שלא להתעלם מתשלומי הורים שחייבים להתבצע כדי להבטיח לבתי הספר את המשאבים הדרושים. במאמר זה, נבדוק את תשלומי ההורים הללו ומה הם מכסים.
חוק חינוך חינם בישראל
ממשלת ישראל הטמיעה חוקי חינוך חינם, המבטיחים חינוך חינם לכל הילדים מגיל שלוש ועד סוף התיכון. חוק זה כולל את כל צורות החינוך, לרבות גן ילדים, בית ספר יסודי ובית ספר תיכון. מטרת חוק זה היא להבטיח שלכל הילדים תהיה גישה לחינוך, ללא קשר למצבם הכלכלי. עם זאת, יש עדיין כמה תשלומי הורים שחייבים להתבצע כדי להבטיח שלבית הספר יהיו המשאבים הדרושים להם כדי לספק חינוך איכותי.
אז מה נדרש מההורים לשלם בכל מקרה?
כאמור, לפי חוק חינוך חובה, כמעט וכל הפעולות של מוסדות החינוך נעשים באופן חינמי ומבלי עלות והשתתפות של ההורים. עם זאת, קיימים שירותים ומוצרים אותם המדינה והרשות המקומית לא מחויבות לספק במסגרת החוק. לאור כך, על ההורים למלא את החסר ולשלם את אותן עלויות. במאמר זה נרחיב על תשלומי חובה ותשלומי רשות במערכת החינוך.
תשלומי חובה במוסדות החינוך
תשלומי החובה הם למעשה תשלומים אותם המוסד הלימודי מחויב לגבות מהורי התלמידים. יצוין כי גם במידה שקיימים תשלומים מסוג זה, יש מחיר תקרה שלא ניתן לגבות מעליו. אנחנו ממליצים לכם להיעזר בעורכי דין שידעו להסביר לכם מה הם אותם שירותים ואיזו תקרה מוטלת עליהם.
לרוב, מדובר בטווח של בין 1,000 ש"ח ל-3,000 ש"ח. דוגמה לשירות זה למשל הוא ביטוח תאונות אישיות (שעולה 69 שקלים). עם זאת, במידה שהורה בחר של לשלם אסור למוסד הלימודי להענישו בשל כך.
תשלומי רשות במוסדות החינוך
תשלומי רשות הם למעשה תשלומים שהמוסד הלימודי רשאי לגבות, אך לא חייב לעשות כן. כחלק מכך ניתן למצוא גביית תשלום על פעילויות כגון מסיבות של המוסד הלימודי, יציאה לערבי תרבות ועוד. גם כאן, לא ניתן לגבות מעל מחיר מקסימלי שנקבע אחת לשנה על ידי משרד החינוך.
כמו כן, אסור למוסד הלימודי לגבות תשלומי הורים על פעילויות שמשרד החינוך לא אישר מראש. חשוב להדגיש כי קיים איסור מוחלט לחייב בתשלומים הורים שלא רוצים את השירות ואסור לייצר מצב בו מתנים קבלת שירות אחד באחר.
לסיכום
למרות שקיים במדינה חוק חינוך חינם, עדיין ישנם תשלומי הורים אשר נגבים מההורים של התלמידים. יצוין שחלק מתשלומים אלו הם חובה וחלק רשות ויש לבחון כי אתם לא נדרשים לשלם יותר ממה שאתם מחויבים לו.