כשאדם כותב צוואה במטרה לחלק את הירושה שלו, הוא מצפה, באופן טבעי, שהיא תתממש ואחרי לכתו היא תחולק כפי שהוא ביקש. לא תמיד זה כך. ישנם מקרים בהם אדם אחד או יותר, מגישים התנגדות לקיום צו הירושה ואז צריך לבחון את התהליך והאם ניתן לבצע אותו. על מנת להגיש התנגדויות, צריך לדעת באילו מקרים וכיצד ניתן לעשות זאת.
מה זו התנגדות לירושה ומתי זה קורה
התנגדות למימוש צו ירושה יכולה לנבוע מסיבות שונות. הן צורניות והן מהותיות. ההתנגדות יכולה להיות מוגשת על ידי גורמים שונים, בין אם מדובר באנשים שאמורים ליהנות ממנה ובין אם מדובר באנשים שלא מופיעים בצוואה ולכן לא אמורים ליהנות ממנה, כל עוד יש להם סיבה מספקת בשביל להתנגד.
התנגדות צורנית – זו התנגדות שנובעת מאופי כתיבת הצוואה וחשד שהיא לא אותנטית. זה יכול לקרות אם יש חשד שהצוואה לא נכתבה בכתב ידו של המנוח, העדים לא היו כשרים או לא בדקו בפועל שזו אכן הצוואה והמנוח אכן חתם ואישר אותה.
התנגדות מהותית – התנהגות שנובעת מנסיבות כתיבת צוואה וחשד שהדבר לא נעשה ברצון חופשי ובהסכמה. למשל, אם המנוח היה חולה במחלה שמנעה ממנו להבין מה הוא עושה ועל מה הוא חותם, אם קיים חשד שהופעל עליו לחץ, אם גורם מסוים נהנה מהירושה באופן משמעותי וחשוד או אם היתה קיימת תלות משמעותית של המנוח בגורם מסוים ויש חשד שזה השפיע על כתיבת הצוואה.
ניתן גם להגיש התנגדות לקיום ירושה, אם גורם מסוים אמור היה להיכלל בה ולא נכלל. למשל, אם אחד הילדים לא נכלל בצוואה והוא מרגיש שהוא זכאי לקבל חלק ממנה, הוא יכול להגיש התנגדות למימושה.
כיצד מגישים התנגדות לקיום ירושה
בשביל לחלק את הירושה, מוגשת בקשה לצו ירושה. בקשה זו מתפרסמת ברבים דרך העיתונות היומית במשך 14 יום. במהלך תקופה זו ניתן להגיש התנגדות למימוש הצו דרך רשם לענייני ירושה (באופן מקוון או פרונטאלי). מהרגע שפורסם הצו, כעבור 14 יום, אי אפשר יהיה להגיש התנגדות ויהיה ניתן לממש אותו באופן חופשי. בשביל להגיש התנגדות, אז יש לשלם אגרה (1,075 נכון לשנת 2024).
לצורך הגשת בקשה עבור התנגדות לירושה, יש לנסח מסמך בקשה עם פרטי המנוח, פרטי המתנגד, כל המעורבים בתהליך (מופיעים בצו), נימוקי ההתנגדות ומסמכים שתומכים בהם. יש להציג גם תצהיר של עורך דין התומך בעובדות שהוצגו במסמך
לאחר שהוגשה ההתנגדות, היא תיבדק על ידי עוזר הרשם, ובמידה והחלטת הרשם היא שיש אמת בטענה, אז העניין יעבור לבית המשפט לענייני משפחה שיכריע בנושא. עד אז הצו לא ימומש והירושה לא תחולק. רק אחרי שבית המשפט יכריע, יהיה ניתן לחלק אותה כפי שנקבע בצוואה או באופן שונה.