עבירות פליליות מקוטלגות בצורות שונות. הן על פי סוג העבירה וחומרתן והן על פי אופי המעשה. אחת הקטגוריות השכיחות של עבירות פליליות, בכל העולם, הן עבירות צווארון לבן. הן זוכות לחשיפה תקשורתית רבה ולהתייחסות ייחודית בבתי משפט. זה נובע מסוג העבירות וההשפעה שלהן על החברה.
עבירות צווארון לבן – מה זה ובאילו מקרים מדובר?
עבירות צווארון לבן מוגדרות כעבירות פליליות בהיבט הכלכלי של אנשים בעלי מעמד כלכלי גבוה או בעלי תפקיד משמעותי, במגזר הציבורי או הפרטי.
בתוך מכלול של עבירות צווארון לבן, אפשר למצוא מקרים כגון:
- שוחד.
- גניבה.
- מרמה.
- הפרת אמונים.
- רישום כוזב במסמכי תאגיד.
- זיוף.
- מעילה.
- גניבת זהות
מי שחשוד בביצוע אחת העבירות או יותר, יעשה נכון אם ישכור עורך דין צווארון לבן שיגן עליו, החל משלב החקירה במשטרה ועד להליך המשפטי וכן אחריו. בעזרתו הוא יוכל להציג את טיעוניו ולהפריך את החשדות נגדו.
מה ההבדל בין עבירות צווארון לבן לעבירות אחרות
מעבר להיבט המעשי הקשורות לאופי של העבירה, ישנם 3 ביטויים עיקריים המבדילים בין עבירות צווארון לבן לעבירות פליליות אחרות:
- ההנחה הרווחת היא שעבירות צווארון לבן היא עבירות מתוכננות, עבירות שנעשות לאורך זמן ואינן גחמה רגעית. המטרה היא להפיק רווח כלכלי ולכן הן חייבות להיות מתוכננות.
- באופן טבעי, עבירות צווארון לבן מתבצעות על ידי אנשים חזקים והנפגעים הם בדרך כלל אנשים חלשים מהם. החוזק שלהם הוא כלכלי, מעמדי.
- במקרים רבים, עבירות צווארון לבן יכולות להשפיע על החברה ולא רק על הפרט. ישנן עבירות פליליות המשפיעות על פרט בודד או מספר אנשים ספציפיים. עבירות צווארון לבן יכולות להשפיע על מכלול רחב וגדול של אנשים. כשמדובר על פוליטיקאים ואנשים בעלי מעמד והשפעה, הן יכולות להשפיע על האוכלוסייה כולה.
כיצד בתי המשפט מתייחסים לעבירות צווארון לבן
עבירות צווארון לבן הן עבירות פליליות ולכן הן נידונות על פי הדין הכולל אפשרויות מאסר. בתי המשפט בישראל נוטים לראות עבירות אלו בחומרה רבה, ולכן הרבה פעמים אנשים שנגזר עליהן עונש בעקבות מעשיהם, נידונים לתקופות מאסר שונות.
ההסברים לכך הם, הכרה שהמעשה נעשה בידיעה ובחוסר התחשבות בזולת, תוך פגיעה באמון הציבור וכן מתוך כוונה להרתיע אחרים שלא לנהוג כך. אומנם חשודים בעבירות צווארון לבן הם בעלי מעמד והון, אך בתי המשפט מתייחסים אליה בצורה שווה כמו אל חשודים אחרים.
לפני סיום חשוב להדגיש, הציבור חש הרבה פעמים שבתי המשפט לא נותנים מענה או מענישים בחומרה מספקת, אך אלה פועלים בהתאם לראיות ולעדויות שנפרסים בפניהם במהלך המשפט ובהתאם לחוק. העונש שמקבל חשוד בביצוע עבירות צווארון לבן, הוא תוצר של מעשיו ושל החוק.