לא מעט אנשים עלולים לגלות במהלך החיים כי ההתנהלות הכלכלית שלהם לא נכונה. חלקם יצליחו לשפר את מצבם ולחיות חיים יציבים ובטוחים פיננסית ואילו החלק האחר יכנס למעגל חוב ממנו לא יוכל לצאת בעצמו. אדם המגיע למצב בו הוא חייב כספים ללא יכולת החזר יכנס למצב חדלות פירעון ויוכל לפתוח בהליך של פשיטת רגל. אמנם, אף אדם לא רוצה להיכנס להליך זה, אך ההליך יאפשר לחייב להסדיר את חובותיו בצורה המותאמת לצרכיו, כאשר בסופו של יום יוכל לפתוח דף חדש בחייו הכלכליים.
יתרונותיו של הליך פשיטת הרגל
היתרון המרכזי של הליך זה, הן לחייב והן לנושים, הוא שכלל החובות של מרוכזים תחת גוף מפקח אחד אשר אחראי על כלל פעולות הגבייה. האחראי על כלל החובות מטעם בית המשפט יהיה הנאמן. אמנם, יתכן וחלק מהנושים יפגעו, אולם חשוב לזכור כי ללא ההליך יתכן והם לא היו רואים את כספם כלל. כך לפחות מתאפשר להם החזר של חלק מהכסף. לחייב, כניסה למצב זה תאפשר את הקפאת כלל ההליכים שננקטו נגדו. בין היתר, עיקולי חשבון הבנק, עיקולי המשכורת, תתבטל ההגבלה של שלילת הרישיון ועוד. בנוסף, בתחילת ההליך יינתן לחייב צו כינוס נכסים ובסופו הוא יקבל הפטר מהחובות. משמעותו של ההפטר הינה מחיקת כלל החובות ומתן הזדמנות להתחיל מחדש.
חדלות פירעון
פקודת פשיטת הרגל הוחלפה לאחרונה בחוק חדלות הפירעון. מטרת ההחלפה הייתה לבצע רפורמה מקיפה בדיני פשיטת הרגל, כמו גם להסיר את הסטיגמה החברתית הנלווית להליך. על פי חוק חדלות הפירעון, צו לפתיחת הליכים יכניס את החייב להליך פשיטת הרגל. הסמכות השיפוטית לליווי ההליך הינה בידי בית המשפט המחוזי.
על פי החוק החדש, על מנת שיינתן צו פתיחת הליכים ליחיד, יכולים לבקש את הצו הנושה, החייב או היועץ המשפטי לממשלה.
שימו לב, במידה וחובות החייב לנושים לא עולים מעל לסכום של 150,000 ₪, יש להגיש לראש ההוצאה לפועל את הבקשה לצו פתיחת ההליכים. במידה וחובות החייב יעלו על סכום של 150,000 ₪, את הבקשה יש להגיש אל הממונה מטעמו של הכונס נכסים הרשמי. תפקיד הממונה הינו לפקח על ההליך ועל חלוקת הנכסים והחזר החוב, בהמשך יהיה עליו לכתוב תסקיר הכולל את מצב החייב.
תוצאות צו פתיחת הליכים
- כלל ההליכים המשפטיים כנגד החייב יבוטלו.
- לחייב ימונה נאמן אשר מתפקידו ליישם ולפקח על התנהלות כלל ההליך.
- מהנכסים אשר בקופת הנשייה ישתמשו לפירעון החובות והוצאות הכרוכות בהליך עצמו.
לסיכום, על מנת לקבל צו לפתיחת הליכים ולהיכנס להליך פשיטת הרגל, יש לעמוד בתנאים הקבועים בפני החוק. מומלץ להיעזר בעורך דין הבקיא בחוק חדלות הפירעון החדש ויכול לסייע לעבור את ההליך בהצלחה.